woensdag 2 april 2014

Wat is ‘Open Design?’

Open Design is geen massa product maar je eigen product. Je eigen of bestaande product verbeteren, eigen maken, nieuw uiterlijk geven. Er is een wereldwijde beweging ontstaan onder de mensen die zelf producten wensen te ontwerpen, deze producten maken en de zogenoemde ‘blauwdrukken’ (originele ontwerpen) delen. De machines die hiervoor nodig zijn om deze producten te maken worden verzameld in een zogenaamde ‘Fablab’ dit is een werkplaats, een soort mini-fabriek waar je je eigen ontwerp maken.  De genoemde ‘Fablabs’ zijn (bijna) wereldwijd te vinden. In elke fablab is er met een ‘Open Design’ een ontwerp van een ontwerper die zijn of haar blauwdruk wenst te delen met de wereld maakbaar. Bij een fablab wordt je bijgestaan met diverse expertises uit allerlei disciplines, waar je je vragen aan kunt stellen en die je kunnen ondersteunen bij het maken en creëren van je eigen product.

Open Design is het delen en willen delen van nieuwe ideeën, of het hergebruiken van bestaande producten, het mogelijk maken dat je zelf de ontwerper wordt van bijvoorbeeld je eigen stoel en tafel.

In het stukje hergebruiken zie ik wel een positieve benadering naar Open Design. Je hebt een blender gekocht en na één jaar is de bovenste dop die in de deksel moet stuk. Het dopje is een belangrijk onderdeel van het gebruik van je blender. Zonder het dopje zal alles in je blender naar buiten spatten. Wat doe je? Een nieuw dopje kopen is lastig, waar ga je alleen het dopje vinden. Verkopen ze ergens onderdelen van jouw blender? Al snel merk je dat jouw blender ‘oud’ is en dat er al inmiddels drie nieuwe blenders van bijna hetzelfde ontwerp op de markt zijn. Die nieuwe modellen zijn verbeterd en hebben nu geen dop op de deksel. Wat nu? Koop je een nieuwe blender, terwijl je eigen blender goed functioneert… ‘met dop’ dan.

Hier komt een 3D printer dan wel goed van pas…of niet?

Wat zou jij doen en wat is nu beter?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten